“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Sri lanka

 

A munkánk lényegéről :

A Baptista Szeretetszolgálat a cunamit követően épült colomboi árvaházban és a Help Faluban magyar adományokból 400 Sri lankai gyermek oktatását teszi lehetővé.

 

Aktuális program részletesebben:

Hogyan kapcsolódhat Ön is a segítségnyújtáshoz? Bár a cunami árvái felnőttek, a munka halad tovább. Támogassa Ön is Sri Lanka jövőjét, a traumából felépülő ország gyermekeit! A Baptista Szeretetszolgálat által alapított Help Falu közel 400 iskolása és óvodása továbbra is részt szeretne venni az angol, matematika, varrás, számítástechnikai vagy éppen karate tanfolyamokon, ehhez várják a nagylelkű „örökbefogadókat”!

 

 

Támogasson egy évig egy Sri lankai rászoruló gyermeket havi 3.000 Ft-tal a Fogadj örökbe programon keresztül: http://fogadjorokbe.baptistasegely.hu/sri-lanka-felhivas/

 

Korábbi munkáink Sri Lankán

2004 karácsonyán szökőár söpört végig az Indiai-óceánon, amely egyes források szerint 200 ezer ember halálát okozta és százezreket tett földönfutóvá. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat 48 órán belül a helyszínre érkezett, azóta is folyamatosan tartja a kapcsolatot az ottaniakkal.

A magyar támogatók nagylelkű adományaiból a Baptista Szeretetszolgálat árvaházat épített fel (1200 négyzetméteres) a Colombo mellett Pittekotte helységben. A háromszintes épület mintegy 100 kisgyermek elhelyezését és felnevelését biztosítja. Az árvaház átadására 2005 decemberében került sor.

2006 februárjában került sor a HELP Falu átadására. A magyar támogatók nyomon is követhették a projektek megvalósulását, közülük többen is jelen voltak pénteken a magyar falu átadásán.

 

 

A HELP Faluban a katasztrófa során, vagy egyéb okból árván maradt gyerekeket a velük egy háztartásban élő, saját gyereküket elvesztett házaspárok nevelik. Nem csak gyerekotthon, hiszen három generációnak biztosít élet- és lakásfeltételeket, ellátást, gondozást és kezelést. Munkahelyeket biztosít a felnőtteknek, elsősorban a velük együtt élő gyerekek nevelésének, gondozásának ellátásával, illetve a HELP Faluban végzett egyéb tevékenységek (kertész, banán- és kókusztermesztő, állattenyésztő, karbantartó, sofőr, stb.) elvégzésével, megfelelő bérezés mellett. További munkahelyeket biztosít külsős szakembereknek (menedzser, könyvelő, tanárok, orvos, pszichológus, konduktorok, stb.). A HELP Falu a tágabb közösségbe szervesen integrálódó szolgáltató központként is működik. Az első, modell intézmény a HELP Village Resource Centre a következő szolgáltatásokat nyújtja a község és a régió lakosai számára:

  • orvosi ellátás
  • mozgássérült gyerekek konduktív terápiája
  • óvoda – iskola előkészítő
  • tanfolyamok (computer, angol nyelv, varrás)
  • korrepetálás (matematika, szingaléz nyelv, tudományok) művészeti képzés (rajz, ének, zene, tánc, filmklub)
  • könyvtár
  • játszótér
  • színpad
  • sportolási lehetőség (karate, röplabda, tollaslabda, asztali tenisz)

A támogatások célja, hogy a segítség jövedelemteremtő is legyen. Az ország északi részén a Baptista Szeretszolgálat például 25 család újrakezdését tette lehetővé azzal, hogy a szökőárban tönkrement halászcsónakjaikat pótolta 2 millió forint értékben.

Érdekességek Sri Lankáról:

Srí Lanka

Az első szingaléz csoportok Kr. e. VI. században érkeztek Srí Lankára. Anudadhapura és Polonnaruwa városaiban egy nagy civilizáció alakult ki. Majd a XIV. században a dél-indiai dinasztia Srí Lanka északi részén egy tamil királyságot alapított. A XVI. században a partmenti területek potugál, a XVII. században pedig holland irányítás alatt működtek. 1796-ban angol gyarmatosítók kezébe került a sziget. 1948-ban az akkor még Ceylonnak nevezett ország függetlenné vált, mely 1972-től a Srí Lanka nevet viseli. 1983-ban háború tört ki a szingalézi többség és a tamil szeparatisták között, amely két évtizeden át tartott, s 2002 februárjában Norvégia közvetítésével tűzszünetet kötöttek. 2006-ban azonban a kormány és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei között megerősödött az erőszak. A konfliktusok lezártával az állam kínai kölcsönből olyan programokba kezdett, melyek a gazdasági fejlődést segítik.

 

Hivatalos nyelv: szingaléz

Vallás: buddhista 69.1%, muszlim 7.6%, hindu 7.1%, keresztény 6.2%, nem részletezett 10% (2001. népszámlálás előzetes adatai)

Népesség: 21 866 445 (2014. július) – 57./240 országból

Átlagéletkor: 31,8 év (2014)

Városi lakosság: a népesség 15.1%-a (2011)

Főváros: Colombo – 693 ezer fős (2011)

Egy főre jutó GDP: 6500 USD (2013.) – 145./229 országból

Belföldön kitelepítettek száma: 90 ezer fő (a polgárháború miatt. Több, mint felük 2008 előtt lett kitelepítve. Ezen kívül legalább 480 ezer hazatelepülő személy még nem talált tartós megoldást helyzetére.) (2014)
 

Emberkereskedelem: Srí Lankában a férfiak, nők és gyermekek a kényszermunkának, valamint a szexuális célú emberkereskedelemnek vannak kitéve. Azok a felnőttek és gyermekek, akik önszántukból Szaúd-Arábiába, Kuvaitba, Katarba, az Egyesült Arab Emirátusokba, Jordániába, Bahreinbe, Libanonba, Irakba, Afganisztánba, Malajziába és Szingapúrba kivándorolnak, hogy háztartási szolgaként, építkezési vagy ruha gyári munkásként dolgozzanak, a kényszermunka jellegzetességeivel találkoznak. Srí lankai nők Jordániában, Szingapúrban és a Maldív-szigeteknek kényszerülnek prostitúcióra. De nem csak külföldön, hanem Srí Lankában is futtatnak gyermekeket és nőket a bordélyházakban. Egyes gyermekeket pedig mezőgazdasági, pirotechnikai, illetve halászati iparágakban dolgoztatnak.

Forrás: The World Factbook 2013-14. Washington, DC: Central Intelligence Agency, 2013. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ce.html

(Letöltés: 2014. június 19.)

Lap tetejére