“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

FÜLÖP SZIGETEK ÖSSZEGZÉS

A munkánk lényegéről

A Baptista Szeretetszolgálat a Fogadj örökbe támogatási programon keresztül magyar támogatók adományainak köszönhetően 1.000 filippínó gyermek számára gondoskodik tiszta ivóvízről, megfelelő ételről, valamint egészségügyi ellátásról Taclobanban és környékén. Folyamatban van a Hayan tájfun túlélői számára megfelelő oktatási körülmények biztosításához egy egészségügyi és oktatóközpont építése.

 

Aktuális program részletesebben

2014. áprilisában munkatársaink a helyszínen felmérték és elemezték a tájfun utáni helyzetet és állapotokat. Felkeresték a gyermekeket, akiket novemberben rögzítettünk adatbázisunkba. A város vezetősége áthelyezte őket ideiglenes otthonukból (ami egy iskola volt) a 36.városnegyedbe, ahol kis kunyhószerű tákolmányokban élnek. Tiszta vízhez, megfelelő ételhez, valamint gyógyszerekhez nagyon korlátolt mennyiségben jutnak még mindig. Ennek ellenére életvidámak és jól érzik magukat. Sokszor megszégyenítően elégedettek a körülményeikkel. Terveink között szerepel megrongált iskolák felújítása, egészségügyi és oktatóközpont felépítése, ahol a helyi lakosok rendszeres, megfelelő ellátáshoz és különöböző életviteli útmutatáshoz és fejlesztéshez juthatnak.

Hogyan kapcsolódhat Ön is a segítségnyújtáshoz?

Támogasson egy évig egy fülöp-szigeteki rászoruló gyermeket havi 3.000 Ft-tal a Fogadj örökbe programon keresztül: http://fogadjorokbe.baptistasegely.hu/segitsen-on-is-egy-fulop-szigeteki-tulelo-gyermeknek/

 

Korábbi munkáink a Fülöp-szigeteken

2013 novemberében a dél-ázsiai országban hatalmas károkat okozott minden idők legerősebb vihara, a Haiyan névre keresztelt tájfun. A nemzetközi szervezetek adatai szerint ezerkétszázat is meghaladta a halálos áldozatok száma, és egész országrészek maradtak elszigetelve, közúti összeköttetés, áram és kommunikációs infrastruktúra nélkül.

A fülöp-szigeteki baptisták segélykérésére a tájfunt követően Manilába indult a Baptista Szeretetszolgálat három fős csapata, akik ötezer dollár gyorssegélyt vittek, emellett azt is felmérték, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben álló Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat bevetésére. A csoport egyik fele a segélyek kiosztása mellett a helyi baptista gyülekezetbe befogadott túlélő gyermekek ellátásában segédkezett. Eközben egy munkatárs a helyi partnerekkel elindult egy eltűnt magyar fiatalember utolsó ismeretes lakhelyére. A 29 éves magyar férfi csak 120 km-re volt a baptista segítőktől, de a szigeten uralkodó állapotok miatt szinte lehetetlen volt eljutni hozzá. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója péntek kora reggel helikopterrel menekítette ki Biliran sziget Naval településéről D.Gábort és feleségét. A korábban megbeszélt koordináták alapján némi keresés után talált rá a magyar fiatalemberre, aki már nagyon várta a segítséget. Mielőbb szerették volna elhagyni a szigetet – különösen azóta, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert. Ceburól Manilába repültek, és a szükséges papírok beszerzését követően pedig Magyarországra utazott a fiatal házaspár.

November 28-án Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat is megkezdte munkáját Taclobanban. Amerikai kollégáink a víztisztításban és egészségügyi ellátásban segítettek. Óránként kb. 400-500 liter vizet tisztítottak meg egy olyan technológiával, amely a szennyezett esővizet, pocsolyát is képes ivóvízzé varázsolni.

Adományosztás a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatai között

A Baptista Szeretetszolgálat helyszínen lévő munkatársai időről időre meglátogatják a “Fogadj örökbe” program által támogatott gyerekeket. Élelmiszercsomagokat állítanak össze és adtak át a tájfun által egzisztenciálisan ellehetetlenült családoknak.

2014 áprilisában családi víztisztító berendezéseket osztottunk Taclobanban. A 36-os barangayban (ez az itteni legkisebb közigazgatási egység) élő családoknak 150 víztisztító-berendezést osztottak ki, és megtanították az embereket a kerámiaszűrők használatára. A szeretetszolgálat szakemberei ellátogattak a várostól 16 kilométerre lévő San Antonio településre is, ahol a vihar teljesen lerombolta a kétszáz kisdiáknak helyet adó óvodát és általános iskolát. A tervek szerint ezt a két épületet magyarok építik újjá.

A Szeretetszolgálat csapata, dr. Szilágyi Béla alelnök vezetésével egy taclobani nyomornegyedben találkozott a Fogadj örökbe programon keresztül támogatott gyerekek egy részével – közülük két kislánynak, a hat éves Maricar Elepánek és a tizenöt éves Marissa Onlangnak személyes ajándékot is küldtek magyarországi támogatóik.

Korábban

2009 októberében a Ketsana tájfunt követő áradásokban csaknem 300-an lelték halálukat a Fülöp-szigeteken. Manilábanban és környékén a tájfunt követő árvíz után mintegy félmillió ember került átmeneti szállásokra. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nemzetközi - magyar, amerikai, szingapúri - egészségügyi csapata részt vett a manilai árvíz utáni mentésben. Az összesen 7 fős (3 orvos, 3 egészségügyi szakember és 1 koordinátor) csapat, melynek 3 magyar tagja volt, feladata a táborokban, tömegszállásokon elhelyezett, fedél nélkül maradt emberek egészségügyi ellátása volt.

 

Érdekességek a Fülöp-szigetekről

A Fülöp-szigetek a XVI. században váltak spanyol gyarmattá, majd 1898-ban kerültek amerikai fennhatóság alá a spanyol-amerikai háborút követően. 1935-ben egy sajátos önkormányzatot indítottak el, mely által megalakulhatott a Fülöp-szigetek Közössége. A Közösség a II. világháború alatt japán megszállás alá került, azonban 1944-45-ben amerikai csapatok segítségével visszaszerezte országát. 1946. július 4-én nyerte el függetlenségét, és a Fülöp-szigeteki Köztársaság nevet kapta. Marcos Ferdinand 20 éves elnöki uralma 1986-ban ért véget, akinek a száműzetése után megválasztott elnökök alatt több puccskísérlet gátolta a politikai és gazdasági stabilitás fejlődését. Az utolsó amerikai katonai bázis 1992-ben hagyta el az országot.

 

Hivatalos nyelvek: filippínó és angol
Vallás: katolikus 82.9%, muszlim 5%, evangélikus 2.8%, más keresztény egyházak 6.8%, egyéb 1.8%, nem részletezett 0.6%, nincs vallása 0.1% (2000)
Népesség: 107 668 231 fő (2014) – 13./240 országból
Átlagéletkor: 23,5 év (2014)
Városi lakosság: a népesség 48.8%-a (2011)
Főváros: Manila – 11,862 millió fős (2011)
Egy főre jutó GDP: 4700 USD (2013) – 165./229 országból

 

Belföldön kitelepítettek száma: körülbelül 4,5 millió fő (okai: kormányzati erők harca a Moró Iszlám Felszabadítási Fronttal, az Abu Sayyaf Csoporttal és az Új Néphadsereggel szemben; a nemzetiségi viszályok; valamint a természeti katasztrófák – beleértve a 2012 decemberi Bopha tájfunt, a 2013 októberi földrengést a Bohol szigeten és a 2013 novemberi Haiyan tájfunt (2013) Hontalan személyek száma: legalább 115 772 fő (2014)

 

Tiltott drogok: Az elmúlt években a metamfetamin termelés egyre nagyobb problémát okoz az országban a kormány intézkedéseinek ellenére; amfetamin használata jelentős; régóta működnek marihuána gyártók elsősorban a vidéki területeken, ahol Manila ellenőrzése korlátozott.

Forrás: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rp.html

(Letöltés: 2014. június 17.)

Lap tetejére