“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Észak Korea

 

A munkánk lényegéről :

A Baptista Szeretetszolgálat 16 éve dolgozik Észak-Koreában. Munkatársaink 2013-ban kétszer is jártak az országban, ezúttal elsősorban a mozgássérült gyermekeket segítő FLAME program beindításán dolgoztak.

 

Aktuális program részletesebben:

A Baptista Szeretetszolgálat másfél évtizede segít Észak-Koreában, s most először sikerült elérni, hogy a mozgássérültek rehabilitációját segítő FLAME programunkat észak-koreai partnereink elfogadják. A szeretetszolgálat csapata azt készítette elő, hogy kiképezzék az ottani intézmények munkatársait, akik majd a Pető-módszer alapján segítik a konduktív pedagógiára épülő FLAME terápia helyi elterjesztését.

A magyar küldöttség felkereste Szarivon várost is, amelynek kórházában az 1950-es években magyar orvosok is dolgoztak. A kórház udvarán lévő magyar-koreai emlékműnél Szenczy Sándor imát mondott a koreai békéért.

Munkatársaink júniusban már másodszor jártak abban a phenjani gyermekotthonban, amely – megfelelően képzett felügyelők nélkül – egyelőre inkább csak nappali megőrzője alig kéttucatnyi értelmi fogyatékos és mozgássérült gyereknek. A várólistán állítólag körülbelül százan vannak, míg az országban becslések szerint egymillióan szorulnak ilyen segítségre.

A szeretetszolgálat munkatársai a játékok mellett több speciális segédeszközt, úgynevezett Pető-bútort vittek magukkal, és konduktoraiknak lehetőségük volt arra, hogy foglalkozzanak néhány gyerekkel. Volt olyan 3-4 éves kislány, aki már húsz perc után – némi segítséggel – életében először fel tudott állni.

Miután Kim Dzsong Un, a legfelsőbb vezető – elődeivel szemben – lényegében elismerte a probléma létezését, az ország nyolc tartományában egy-egy központ létrehozását tervezik. Ha már a szemléletváltás megvan, a hosszú távú cél a fogyatékkal élők integrációja a társadalomba. A szeretetszolgálat egy megállapodást készít elő, hogy észak-koreai nevelők Magyarországon kaphassanak képzést.

„Azt szeretnénk, ha sikerülne egy iskola-modellt, egy olyan központot létrehozni, amely a magyar tapasztalatok alapján építkezne, s referenciaként szolgálna az egész országban” - mondta Szenczy Sándor.

  

 

Korábbi munkáink Észak-Koreában:

A Baptista Szeretetszolgálat 1998-ban segített először Észak-Korában. Az amerikai baptistáknak köszönetően több mint egymillió dollár értékű segélyszállítmánnyal érkezett az országba.

A szervezet képviselői rendszeresen visszatérnek Szarivonba (Székesfehérvár testvérvárosába is), ahol egy kórház és gyermekotthon ellátását segítik segélyszállítmányaikkal.

2008-ban a TEVA Magyarország nagylelkű adományának köszönhetően több alkalommal nagy értékű gyógyszerszállítmányt juttathattunk el Észak-Koreába.

2013-ban elindult a FLAME program előkészítése.

 

Érdekességek Észak-Koreáról:

Észak-Korea

A koreai királyság évszázadokon át független volt. 1905-ben Japán az orosz-japán háborút követően megszállta a félszigetet, majd öt évvel később hivatalosan is magához csatolta az egész országot. A II. világháború után Korea kettészakadt, és a szovjetek által támogatott északi rész Koreai Népi Demokratikus Köztársaság néven kommunista irányítás alá került. Az 1950-53-as koreai háború után Kim Ir Szen elnök és országalapító olyan politikába kezdett a külső befolyással szemben, amely önellátónak tűnt diplomáciailag és gazdaságilag. Az észak-koreai állam propagandával alátámasztva összeolvasztotta az ország politikai, gazdasági és katonai irányítását arra az ideológiára építve, hogy a két Koreát Phenjan irányításával egyesítik. 1980-ban az elnök fiát, Kim Jong Ilt hivatalosan kinevezték, mint apjának utódját, majd 2010 szeptemberében Kim Jong Unt nyilvánosan bemutatták, mint a következő örököst. A gazdaságpolitika és a források hibás elosztása miatt Észak-Korea az 1990-es évek óta nemzetközi segélyekre támaszkodik, hogy lakosságát élelmiszerrel elláthassa.

 

Hivatalos nyelv: koreai

Vallás: hagyományosan buddhista és konfucianista, valamennyien keresztények, illetve cshondoisták (megjegyzés: önálló vallási tevékenység szinte már nem léteznek az országban, a kormány által támogatott vallási csoportok a vallásszabadság látszatának fenntartása érdekében léteznek)

Népesség: 24 851 627 (2014. július) – 50./240 országból

Átlagéletkor: 33,4 év (2014)

Városi lakosság: a népesség 60.3%-a (2011)

Főváros: Phenjan – 2,843 millió fős (2011)

Egy főre jutó GDP: 1800 USD (2011) – 197./229 országból

Forrás: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kn.html

(Letöltés: 2014. június 17.)

Lap tetejére