“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

ROMÁNIA, ERDÉLY

 

A munkánk lényegéről :

A székelyhídi romák életkörülményeink és jövőbeli esélyeinek javítását célzó programot működtet a Baptista Szeretetszolgálat Erdélyben.

 

Aktuális program részletesebben:

A székelyhídi romák életkörülményeink és jövőbeli esélyeinek javítását célzó programot működtet a Baptista Szeretetszolgálat Erdélyben. A program keretében roma közösség vezetői közül több lelkipásztor és ellkimunkás vesz részt abban a Roma Bibliaiskolai képzési programban, melyet az Észak-Karolinai Baptistákkal közösen szervezünk. A vezetőképzés mellett nagy hangsúlyt feltetünk a következő generációra. A gyermekek számára a segélyezési programok mellett nyaranta napközis táborokat, szabadidős programokat szervezünk. Alkalmanként a roma közösség tagjai számára egészségügyi szűrővizsgálatokat is biztosít a Baptista Szeretetszolgálat külföldi (elsősorban amerikai) önkéntesek közreműködése révén.

 

Korábbi munkáink Erdélyben

Lassan tíz éve, hogy a Baptista Szeretetszolgálat az adventi időszakban a Cipősdoboz Akció részeként karácsonyi ajándékcsomagokat küld Böjte csaba árváinak Parajdra. Az alkalmanként 2000-2500 magyar ajándékcsomag szállításában megszűnéséig orszlánrészt vállalt a Malév.

2012 nyarán Böjte Csaba Gálospetriben működő gyermekotthonából 10-en tölthették a vakációt Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából. Bár Gálospetri csak 15 km-re fekszik a magyar határtól, a schengeni övezet határa miatt mégse egyszerű vállalkozás árva és hátrányos helyzetű gyerekek számára útlevelet szerezni és ”külföldre” utaztatni őket.

A Szeretetszolgálat színes programokkal várta a partiumi gyerekeket. Megismerhették a főváros nevezetességeit, voltak Állatkertben, Vidámparkban, Tropikáriumban és a Csodák Palotájában is. Ellátogattak a Gödöllői Kastélyba, vaddisznót etettek Galgamácsán, a Pilisi Erdészet meghívására. Kirándultak a Dunakanyarba, és a János hegyre a libegővel. Visegrádon megismerkedtek a középkori szokásokkal . Voltak horgászni, sütöttek szalonnát és még 3D-s moziba is eljutottak. Rengeteg inger érte őket, s reméljük, hogy mindezekkel sikerült őket olyan tapasztalatokhoz hozzájuttatni, amelyeket fel fognak tudni használni a jövőben.

2003 nyarától a Baptista Szeretetszolgálat “Fogadj örökbe” elnevezésű jelképes támogatási programja jóvoltából 250 tehetséges erdélyi középiskolás gyerek tanulhatott annak köszönhetően, hogy anyaországi támogatók havi tízezer forintnyi ösztöndíjat biztosítottak számukra.

Sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy a távoli országok gyerekei helyett miért nem a Kárpát-medencei magyar rászorulókat támogatjuk – mondja Szenczy Sándor, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat vezetője. – Ilyenkor mindig hosszasan magyarázkodnom kell, hogy vannak nekünk anyaországi és határon túli magyarokkal foglalkozó programjaink is, csak éppen az újságírók ingerküszöbét a távoli, egzotikus helyszínek és a nagy világkatasztrófák jobban átlépik, mint a Kárpát-medencében évek óta végzett szívós munka.

A Kolozsváron bejegyezett Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület (ennek létrehozására a támogatások romániai postázása miatt volt szükség) felhívására

2005-ben már ötszázkilenc gyerek pályázott, zömük megfelelt volna a kritériumoknak.

 

A programot a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület folytatja:

http://www.nyilasmisi.ro

 

Érdekességek Erdélyről:

Románia (Erdély)

Erdély területét az I. világháború után csatolták Romániához. Románia 1940-ben a tengelyhatalmakhoz csatlakozott és 1941-ben a szovjetek mellett részt vett a németek inváziójában. Három évvel később azonban a szovjetek rohanták le az országot, ahol 1947-ben egy kommunista népköztársaság jött létre. 1965-ben Ceausescu diktátor vette át a hatalmat, aki több évtizeden át uralkodott. Az 1980-as években a szekuritáté rendőrállam egyre nyomasztóbbá vált. Ceausescut végül 1989-ben megbuktatták és kivégezték. Románia 2004 óta a NATO, 2007 óta az EU tagállama.

 

Hivatalos nyelv: román

Vallás: keleti ortodox (beleértve annak minden felekezetét) 81.9%, protestáns

(különböző fekezetek, mint a református és pünkösdi) 6.4%, római katolikus 4.3%,

egyéb (beleértve a muszlimokat) 0.9%, nincs vallása vagy ateista 0.2%, nem részletezett

6.3% (2011)

Népesség: 21 729 871 (2014. július) – 58./240 országból (a lakosság 6.1%-a magyar)

Átlagéletkor: 39,8 év (2014)

Városi lakosság: a népesség 52.8%-a (2011)

Főváros: Bukarest – 1,937 millió fős (2011)

Egy főre jutó GDP: 14 400 USD (2013) – 94./229 országból

Forrás: The World Factbook 2013-14. Washington, DC: Central Intelligence Agency, 2013. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html

(Letöltés: 2014. június 19.)

 

Rólunk írták:

http://www.nyilasmisi.ro/nepszabadsag-magyar-osztondijak-hataron-tuli-gyerekeknek

 

Lap tetejére