X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Dél-Szudán

 

A munkánk lényegéről :

Orvosi segítségnyújtás és civil kapacitásbővítés Dél-Szudánban

 

Aktuális program részletesebben:

A Baptista Szeretetszolgálat Dél-Szudán egészségügy-minisztériumának felkérése alapján, azzal koordinálva önkéntes orvosok bevonásával orvosi missziója keretében egy 9 valamint egy 13 napos orvosi akciót hajtott végre a polgárháború sújtotta Dél-Szudán fővárosában, a Jubai Gyakorló Kórházban. A Dél-szudáni tárca felkérése Magyarország kairói nagykövetségén keresztül érkezett.

1.) 2014. január 12 – 21. Juba, Dél-Szudán. Dr. Walid Sajey traumatológus, katasztrófaorvos, Dr. Varga Éva gyermekorvos és aneszteziológus valamint Gál Dávid nemzetközi humanitárius segítségnyújtási szakember orvosi missziója a Jubai Gyakorló Kórházban.

2.) 2014. március 23 - április 4. Juba, Dél-Szudán. Dr. Walid Abou Samra sebész, katasztrófaorvos, Dr. Varga Éva gyermekorvos és aneszteziológus, Pavelcze László szakápoló, mentésvezető valamint Lukács Csaba nemzetközi humanitárius segítségnyújtási szakember és újságíró orvosi missziója a Jubai Gyakorló Kórházban. A Kairói Magyar Nagykövetség és Kveck Péter nagykövet személyes részvételével, diplomáciai és koordinációs támogatással segítette a missziót.

A Baptista Szeretetszolgálat első lépésként Magyarországon felkereste és felkérte azokat az orvosokat, akik készek és képesek ilyen jellegű külföldi munkára. A magasan képzett magyar orvosok (sebészek, aneszteziológusok, traumatológusok és gyermekgyógyászok) az orvosi segítségnyújtás mellett továbbképzést is tartottak, képzési anyagokat bocsájtottak a szudáni kollégák rendelkezésére. A Baptista Szeretetszolgálat helyszínre utazó kollégái logisztikai, koordinációs segítséget nyújtottak az orvosoknak és az általuk végrehajtott programnak valamint a szudáni Egészségügyi Minisztérium kérése alapján orvosi segédeszközökből álló magyar adományt szállítottak a helyszínre, amelyet a magyar orvosok munkájuk során elkezdtek használni, és amelyet dokumentált módon átadtak a jubai kórház főigazgatójának.

Az orvosi misszió két útja során a magyar orvosok több száz dél-szudáni háborús sérültet és egyéb beteget láttak el, informális módon képezték a jubai kollégákat, oktatási segédanyagokat adtak át, valamint a megvásárolt orvosi segélyek mellett átadták két magyar cég, a SanatMetal és a DispoMedicor adományait is, amelyek összesített értéke mintegy 9

millió forint volt.

 

Korábbi munkáink Dél-Szudánban

2007 februárjában Dél-Szudánban hajtott végre egészségügyi missziót a Baptista Szeretetszolgálat két önkéntes orvosa és két mentőápolója. Nyamlel tartományban súlyos agyhártyagyulladás-járvány tört ki, amelyben több ezren, főként gyermekek haltak meg. A Szeretetszolgálat amerikai partnerétől kapott felkérést, a helyszínen dolgozó szervezetnek ugyanis volt meningitis elleni vakcinája, de nem volt embere az oltások beadásához. Az orvosoknak a két hetes misszió során nehéz körülmények között kellett dolgozniuk a polgárháború sújtotta országban.

 

Érdekességek Dél-Szudánról:

Az 1870-es években Egyiptom az equatoriai tartomány létrehozásával megpróbálta Dél-Szudán területét gyarmatosítani. 1885-ben iszlám mahdista forradalmárok lerohanták a régiót, de az angol csapatok 1898-ban legyőzték őket. Az így létrejövő angol-egyiptomi Szudán több évszázadon át elszigetelődött. Szudán 1956-ban elnyerte függetlenségét - a déliek azt az ígéretet kapták, hogy ők is részt vehetnek a politikai rendszerben. De amikor az arab kartúmi kormány nem tartotta be szavát, lázadás tört ki, amely két hosszantartó konfliktust vont maga után (1955-1972 és 1983-2005), mely 2 és fél millió ember életét követelte. 2005 januárjában egy átfogó békeszerződést írtak alá. 2011-ben 98%-os támogatottság mellett megszavazták, hogy különválnak, így 2011. július 9-e óta Dél-Szudán független állam.

 

Hivatalos nyelv: angol

Vallás: animista és keresztény

Népesség: 11 562 695 (2014. július) – 75./240 országból

Átlagéletkor: 16,8 év (2014.)

Városi lakosság: a népesség 18%-a (2011)

Főváros: Juba – 269 ezer fős (2011)

Egy főre jutó GDP: 1400 USD (2013.) – 207./229 országból

Menekültek száma (származási országuk): 217 845 (Szudán); 14 303 (Kongói

Demokratikus Köztársaság); 5,317 (Etiópia) (2014)

Belföldön kitelepítettek száma: 1 034 300 (egy állítólagos 2013 decemberi puccskísérlet és etnikai konfliktus miatt; a többi kitelepített személyről nem áll rendelkezésünkre adat) (2014)

 

Emberkereskedelem: Dél-Szudánban a férfiak, nők és gyermekek a kényszermunkának, valamint a szexuális célú külföldi emberkereskedelemnek vannak kitéve. A dél-szudáni nők és lányok, különösen azok, akik lakóhelyüket elhagyni kényszerültek vagy vidéki területekről származnak, a városi központokra kerülve kényszermunkába és szexuális kizsákmányolásba keverednek. Az egyre növekvő számú utcagyereket és gyerekmunkást is gyakran kényszermunkára vagy prostitúcióra kényszerítik. A törvényes foglalkoztatás ígéretében bízva ugandai, kenyai, etiópiai, valamint kongói nők és lányok csapdába csalva a szudáni szexipar álozataivá válnak. Egyes dél-szudáni közösségekben az etnikumok közötti emberrablás is állandó.

Forrás: The World Factbook 2013-14. Washington, DC: Central Intelligence Agency, 2013. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/od.html

(Letöltés: 2014. június 19.)

Lap tetejére