X

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

EMBERKERESKEDELEM ELLENI KÜZDELEM

 A Baptista Szeretetszolgálat több mint 10 éve elkötelezetten küzd az emberkereskedelem ellen. Lépéseket tesz a megelőzésben, védett-házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeiket.

 

 

MI AZ EMBERKERESKEDELEM?

Az emberkereskedelem emberek illegális áruba bocsájtása, elsősorban iparosodott szexuális kihasználás és kényszermunka céljából. Az emberkereskedelem áldozatai nem csak a külföldön prostituáltként használt nők, férfiak és gyermekek. Azok is áldozatnak számítanak, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak, sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is. A fondorlatokkal, erőszakkal, illetve bántalmazással kényszerített áldozatokat minden esetben kihasználják, dolgoztatják, vagy prostitúcióba hajszolják – a jelenség nem csak külföldön, hanem országhatárainkon belül is előfordul.

 


KAPCSOLAT

 

Kérdés vagy segítségkérés esetén vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: emberker@baptistasegely.hu

Telefon: +36-1-/250-1744

 

 

EMBERKERESKEDELEM A SZÁMOK FÉNYÉBEN

 

27 MILLIÓ - Ma több rabszolga él a világon mint korábban bármikor az emberi történelem során. Becslések szerint világszerte 27 millióan élnek rabságban. Férfiakat, nőket és gyermekeket használnak fel akaratuk ellenére, fizikai és szexuális kényszermunkára.

12 ÉV - Az emberkereskedelem áldozatainak átlagéletkora 12 év. Gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket, sokszor pedig saját családjuk adja el őket szexrabszolgának a nyomorúságos körülmények miatt. A szexipar folyamatosan keresi kliensei számára az egyre fiatalabb, frissebb „árut”.

A 2. LEGJÖVEDELMEZŐBB ILLEGÁLIS ÜZLET - Az emberkereskedelem az emberi lények illegális áruba bocsájtása, elsősorban iparosodott szexuális kihasználás és kényszermunka céljából. A szervezett bűnözés második legnagyobb iparágaként a világ minden országát érinti. Minden 30. másodpercben valakit belekényszerítenek a modern rabszolgaság kötelékébe.

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem ellenes tevékenységéről

 

A Baptista Szeretetszolgálat elkötelezetten küzd az emberkereskedelem áldozataiért, és megtesz mindent azért, hogy annak veszélyeire felhívja a figyelmet, valamint, hogy a megmenekített áldozatok traumáját enyhítse, társadalomba való visszailleszkedését elősegítse. A reintegrációt védett házak létrehozásával és üzemeltetésével valósítja meg a szervezet.

2005 augusztusában egy ötoldalú együttműködési megállapodás alapján

Szolgálatunk civil képviselője a Nemzeti Koordinációs Mechanizmusnak. Az emberkereskedelem elleni küzdelemben együtt dolgozik állami döntéshozókkal és a témában érintett civil szervezetekkel. 2013 óta szervezetünk tagja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoportjának is.

2013 februárjában indítottuk be legújabb védett-házunkat, amely 6 áldozat befogadására alkalmas. A ház felállításához az Emberi Erőforrás Minisztériuma nyújtott 14 millió forintos támogatást.

Az elmúlt években százával fordultak meg szervezetünk menedéket nyújtó budapesti és vidéki állomásain a kiszolgáltatott helyzetbe került áldozatok. Többségük szexuális kizsákmányolás áldozata. Ugyanakkor, egyre többen kerülnek látókörünkbe, akik házi rabszolgaság vagy kényszermunka áldozatai és előfordult hajléktalan csicskáztatók fogságából menekülő esetünk is.

 

 

Emberkereskedelem Magyarországon

 

Nyugat-Európában nagy számban vannak az emberkereskedelem Magyarországról érkező áldozatai. Egyre gyakoribb jelenség a munkacélú kizsákmányolás, noha az áldozatok 90%-a továbbra is a szexiparban esik emberkereskedők áldozatává. Hazánkban a mélyszegénységben és az állami gondozásban élő fiatalok a legveszélyeztetettebbek. A sivár életkörülmények, az ingerszegény környezet, iskolázatlanság és a kilátástalanság könnyen sodorja őket az áldozatok szerepébe. Ezeknek a gyermekeknek szinte minden esetben rendezetlen a családi hátterük.

Magyarországon az emberkereskedelem elleni küzdelem akkor lehet előremutató, ha a mélyszegénységben élők helyzete is javulni tud. Széleskörű tájékoztatást és segítségnyújtást kell biztosítani a potenciális áldozatok számára, valamint különös figyelmet fordítani az állami gondozásban élő fiatalok áldozattáválásának okaira, következményeire. Ezen túl az áldozatközpontú társadalmi szemléletformálás mind a szakmai területen dolgozók körében, mind a társadalom összes tagjai körében elengedhetetlen.

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelme 2013-ban

 

A Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni harcának egyik célja, hogy az áldozatokat kimentse kiszolgáltatott helyzetükből, és segítse visszailleszkedésüket családjukba, lakókörnyezetükbe, a társadalomba. A reintegrációt védett házak létrehozásával és üzemeltetésével valósítja meg a szervezet. További fontos cél a prevenció, főként a fiatalok tájékoztatása az emberkereskedelem veszélyeiről. Ezt országszerte előadások tartásával, képzésekkel kívánja elérni a szervezet. 2013-ban több mint 1500 fiatal számára tartottak a szeretetszolgálat munkatársai prevenciós előadásokat.

 

2013-ban második félévében ezzel kapcsolatos tevékenységek közé tartozott többek között „Az Emberkereskedelem Áldozatai Integrációjának Elősegítése és Javítása” című projekt, amelyet a Szeretetszolgálat és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) rendezett. A workshop a FIIT (Foster and Improve Integration of Trafficked Persons) című, az Európai Unió öt tagállamában – Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország és Olaszország – megvalósított projekt magyarországi záróeseménye volt. A rendezvényen a projekteredmények bemutatásán túl megvitatásra került, hogy hogyan lehetne jobban összehangolni a külföldön kizsákmányolt áldozatok hazatérésekor a Magyarországon rendelkezésre álló szolgáltatásokat, valamint javítani a koordinációt a célországokban működő asszisztenciát nyújtó szervezetek és hazai partnereik között.

Fontos figyelemfelhívó akció volt a Szeretetszolgálat által szervezett emberkereskedelem elleni megmozdulás, a békés kerékpáros demonstráció is, melyet az A21 nemzetközi szervezettel karöltve valósult meg októberben.

Az A21 tízfős csoportja Szófia és London között kerékpározott végig a kelet-európai emberkereskedelem fő útvonalán. A fővárosi szakaszon száz magyar kerékpáros csatlakozott a nemzetközi csapathoz köztük Révész Máriusz országgyűlési képviselő, Vujity Tvrtko riporter és Zsolnay Gyöngyi válogatott kosárlabdázó. Az eseményen beszédet mondott Simonné Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, nemzeti koordinátor, Németh Ágnes az Országos Rendőrfőkapitányság képviselője és énekelt Lindz West angol rapper, aki dalszövegeivel elkötelezetten küzd az emberkereskedelem ellen.

A Szeretetszolgálat több tucat áldozat biztonságos szállításáról, mozgatásáról, pszichoszociális és lelki segítségnyújtásáról gondoskodott 2013-ban. A programban hat budapesti munkatárs vett részt, négyen a szállítás és biztosítási feladatokat látták el. A shelter házainkban speciálisan képzett szociális munkások, valamint eseti megbízással pszichológus és pszichiáter, valamint lelki segítő látta el az áldozatokat. Az év végére az új objektum teljes kihasználtságot ért el. Egy másik objektumunkban is tucatnyi felnőtt nő kapott ellátást. A szeretetszolgálatot egyre több külföldi szervezet, valamint a hazai Rendőrség keresi meg, hogy férfi áldozatoknak is segítséget nyújtson. Ezen túl szolgálatunk munkatársai országszerte segítették olyan női áldozatok reintegrálását, akiket nem volt szükség hosszútávú bentlakásos ellátásban részesíteni, esetenként ideiglenesen rövid távra helyeztük el őket a krízis intervenciós központunkban és a shelter házakban. Ezen felül a Szeretetszolgálat számos esetben családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítséget; biztonságos szállást nyújtott és gyermekelhelyezés ügyekben járt el kliensei javára itthon és külföldön.

2013-ban hazánkba látogatott az olaszországi Velence városi önkormányzatának emberkereskedelem ellenes részlege, hogy együttműködési tárgyalásokat folytassanak a Baptista Szeretetszolgálattal. Három eset kapcsán dolgozott együtt a két szervezet az elmúlt évben.

Hasonlóképpen három holland szervezet látogatott el Budapestre és folytatott együttműködési tárgyalásokat a Szeretetszolgálattal. Ezen túl a svájci Rendőrséggel alakított ki a segélyszervezet közvetlen kapcsolatot az áldozatok segítése és a hatékonyabb információáramoltatás érdekében. Fontos lépés volt a Wolf kőbányai polgárőrséggel megkötött együttműködési megállapodás is, a polgárőrség az áldozatok biztosításában, védelmében nyújt segítséget a Szeretetszolgálatnak és szükség esetén eszköztárát is rendelkezésre bocsájtja.

A Baptista Szeretetszolgálat szeptember 1-jén indította el magyar-osztrák határon átívelő egy éves projektjét LUCIA néven.

A segélyszervezet novemberben készített elő egy általános megállapodást az ORFK-val az áldozatok ellátása, a nemzetközi együttműködés elősegítése a különféle országokkal, és a hatékonyabb információáramoltatás érdekében. Az együttműködés eredményeképpen már az előkészítés időszakában közvetlen kapcsolatot alakítottunk ki a Holland Rendőrséggel az ORFK jóvoltából. A Külügyminisztérium konzuli főosztályával is történt megbeszélés a konzulok szélesebb körű tájékoztatásának előkészítéséről, amelyet 2014-ben tréning formájában valósít meg a szervezet.

 

 

HÍREK


Szakmai nap az emberkereskedelemről a gyermekvédelemben dolgozók számára

2014.05.07.

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelemben dolgozó munkatársai egész napos szakmai napot tartottak kedden a gyermekvédelemben dolgozók számára. A szakmai nap megnyitójaként Szenczy Katalin, a Szeretetszolgálat elnökének felesége és az örökbefogadással foglalkozó munkacsoport vezetője röviden visszaemlékezett a kezdetekre: hogyan indult -több mint 10 évvel ezeleőtt- ez a munka. Toszeczky Renáta, az emberkereskedelem magyarországi helyzetéről, illetve a Baptista Szeretetszolgálat ezen a területen végzett tevékenységeiről tartott előadást. A résztvevők ezt követően az áldozattá válás folyamatáról hallhattak. Tóthné Vladár Ildikó a védettházakban folyó munkáról, és az áldozatok segítésében szerzett gyakorlati tapasztalatokról beszélt. A délután folyamán fórumbeszélgetés, csoportokban végzett esettanulmányok és egy emberkereskedelemről szóló film, Az összetört álmok sugárútján közös megtekintése volt a program. A résztvevők nagyon hasznosnak ítélték az egész napos programsorozatot, fontosnak látják, hogy minél hamarabb elkezdődjön a prevenció azok között a gyerekek között, akik esetében fennáll az áldozattá válás esélye.

 

Képzés az emberkereskedelem áldozatait segítő szakembereknek

2014.04.08.

A Baptista Szeretetszolgálat ismeretbővítő képzést tartott az emberkereskedelem áldozataival kapcsolatba kerülő szakemberek számára. A 2014. március 31-e és április 1-je között megtartott oktatás helyszíne Győr volt, és rendőrök, áldozatvédelmi szakemberek és a szociális szakma képviselői vettek részt rajta. A Szeretetszolgálat tevékenységét Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, valamint az áldozatok segítését végző munkatársaink mutatták be. A képzés részeként a Szeretetszolgálat osztrák partnerszervezete, a LEFÖ-IBF képviselői az ausztriai munkát, illetve az ottani jogi kereteket is bemutatták. A képzés a Lucia projekt keretei között valósult meg, amely egy másfél éves közös program a Baptista Szeretetszolgálat és a LEFÖ-IBF részvételével, és amelyet az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogat.

 

Együttműködés az ORFK-val

2014.04.02.

Együttműködési megállapodást írt alá 2014. március 27-én Papp Károly r. altábornagy országos rendőrfőkapitány, valamint Szenczy Sándor úr a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Alapítvány közötti együttműködési megállapodás a két szervezet feladatrendszerébe tartozó, különösen az emberkereskedelem elleni programmal és áldozatsegítési tevékenységgel összefüggő feladatok eredményes megvalósítását, valamint a szakmai együttműködés elmélyítésére irányuló intézkedések végrehajtását célozza.

 

Fiatalok az emberkereskedelem ellen – V4 pályázat

2014.01.13.

A Visegrád Fund által támogatott egy éves prevenciós programunkat zártuk le januárban. A projekt célja, hogy az emberkereskedelemmel, prostitúcióval kapcsolatos alapvető tudnivalókat megossza középiskolás diákokkal, felhívva ezáltal a figyelmet az emberi élet méltóságára, mint alapvető emberi jogra, megtanítsa a diákokat, hogyan lehet elkerülni, hogy áldozatává váljanak az emberkereskedőknek, illetve, ha veszélybe kerülnek, mit tudnak tenni, hogyan segíthetnek magukon és honnan kérhetnek segítséget. A program megvalósításakor több mint 1500 diákhoz jutottunk el interaktív játékokkal és a szervezetünk által egy korábbi programban elkészített kisfilmet mutattunk be.

Prevenciós előadásunkban továbbá beszéltünk az emberkereskedelem gyors terjedéséről és az áldozatok gyorsan növekvő számáról. Végezetül programunk záró rendezvényeként három napos tanulmányutat tartottunk januárban. A partnereknél korábban meghirdetett esszé pályázat nyertesei vehettek részt ezen a rendezvényen Budapesten, országonként két diák és egy kísérő.

A tanulmányúton cseh és szlovák partnerekkel átbeszéltük a program sajátosságait, országonkénti eltéréseit. Részt vettünk egy 5 órás mozi maratonon, ahol két hosszabb filmet néztünk meg az emberkereskedelem témakörében, ellátogattunk szociális intézményekbe és meghallgattunk egy előadást arról, milyen biztonsági intézkedések közepette menekítik az emberkereskedelem áldozatait.

 

2014. Távlati tervek előkészítése.

Szolgálatunk ebben az évben megkezdte munkáját a külföldi áldozatok segítésének érdekében. Migránsok számára nyitott két családok átmeneti otthonát, amely lehetőséget teremt arra, hogy a harmadik országbeli állampolgárok, akik emberkereskedelem áldozatai is látókörükbe kerülhessenek és szakmai segítséget tudjunk nekik is nyújtani.

Az ORFK-val aláírt együttműködésnek köszönhetően inetenzív munkát végzünk közösen. Így a Nemzeti Nyomozó Irodának is segítségére lehettünk egy nagy volumenű ügyük felgöngyölítésekor, amelyben kínai lányok estek emberkereskedők áldozatává. Állandó felmerülő probléma a gyermek áldozatok szakmai ellátása, segítése.

Magyarországon több ezer gyermek tűnik el évente. Már 11 éves korúkban az emberkereskedő bűnszervezetek fogságába kerülnek, prostítúcióra, valamint kisebb bűncselekményekre kényszerítik őket. Igen gyakori eszköz a drog és az érzelmi függőség kialakítása a kisgyermekeknél. Ezeknek a gyermekeknek a megsegítését, áldozattáválásuk megelőzését kezdtük el kidolgozni egy országos lefedettségű programmal, melynek első akciótervét az ORFK-val dolgoztuk ki

2014. júniusában.

 

 

VIDEÓK

 

Az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja

 

Összetört álmok sugárútján

 

Lilla története

 

Kerékpárral az emberkereskedelem ellen

 

Szökés szexrabszolga-tartók karmaiból

 

Wolf-Baptista Együttműködés Centrum Tv

http://centrumtv.hu/watch.php?vid=18e73f6de

 

RTL Klub Fókusz riportműsora

http://www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/videok/228567

 

BBC riport az emberkereskedelemről (angol)

http://www.bbc.com/news/uk-england-25656884

 

 

KIADVÁNYOK

 

"Foster and Improve Integration of Trafficked Persons (FIIT)" - Evaluation of the effectiveness of measures for integration of Victims of Trafficking (VoTs)” (2011-2012) The study includes country report, legislative framework, interviews w/VoT’s and the final conclusion about the effectivness of re/integration.

http://www.iomfrance.org/sites/default/files/FIIT%20Toolkit_HU.pdf

E-notes Report on the implementation of anti-trafficking policies and interventions in the 27 EU Member States from a human rights perspective (2008 and 2009) Comparative study about EU and Hungarian policy and law instrument in theory and practice

http://lastradainternational.org/lsidocs/E-notes%20final%20report.pdf

Lap tetejére