X

 

 

 

 

“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

MUSEOMUNDIAL - GLOBÁLIS TANULÁS EURÓPAI MÚZEUMOKBAN, A MILLENIUMI FEJLSZTÉSI CÉLOK TÁMOGATÁSÁRA

 

A „Museo Mundial – Globális tanulás európai múzeumokban a Millenniumi Fejlesztési Célok támogatására” című projektünkben a Budapesti Történeti Múzeummal és a Vasúttörténeti Parkkal dolgozunk együtt és az a célunk, hogy olyan újszerű, interaktív kiállításokat fej- lesszünk ki, amelyek segítségével bemutathatóak olyan globális kérdések, mint a környezetvédelem, a tiszta vízhez való hozzájutás, az élelmiszerbiztonság, vagy az interkulturális különbségek.

 

Az ötletet az adta, hogy az európai partnerországokban (Németországban, Portugáliában, és Csehországban) nagyon széles a múzeumok skálája, a kiállítási témák anyagai 0-99 éves korú közönséget céloznak. A mi feladatunk az NGO-k részéről (nem kormányzati szervek angol elnevezésének rövidítése): a globális témák megismertetése, valamint a figyelemfelkeltés és a cselekvésre buzdítás minél szélesebb társadalmi rétegek körében. Magyarország múzeumi nagyhatalomnak számít a múzeumi a ranglétrán. A múzeumaink közül nem egy büszkélkedhet több százezres látogatottsággal, köszönhetően az izgalmas tárlatoknak és nemzetközi  összefogásnak, ami ígéretes kiindulópont volt a közös munka megkezdésekor.

 

2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig olyan a világ minden országát érintő problémákat old meg, mint például a súlyos szegénység enyhítése, a környezeti fenntarthatóság biztosítása, a gyermekhalandóság csökkentése, a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a nők felemelkedésének segítése. Sikeres közös pályázás után a program keretében már meglévő kiállítási anyagok tárlatát egészítjük ki a globális célkitűzéseket és a Millenniumi Fejlesztési célok megismertetésével bemutató interaktív kiállítási anyagokkal.

 

A Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi területen végzett munkájának fontos része a társadalmi érzékenyítés, a globális összefüggések bemutatása, az egész világot érintő problémák megismertetése. A Museo Mundial programban nincs megkötve a kezünk, ezért olyan egyedi módon mutathatjuk be a közönség számára a célkitűzéseket, amelyek a múzeumok anyagaihoz illeszkednek, ugyanakkor a látogatók számára is érdekesek. A programban összesen 10 kiegészítő kiállítást fogunk létrehozni partnereinkkel, a Vasúttörténeti Parkkal és a Budapest Történeti Múzeummal. A Museo Mundial magyarországi első globális installációját partnerünk a Vasúttörténeti Park márciusban, egy interaktív kiállítás részeként mutatta be: ez volt a környezetkímélő Vectron mozdony. A Vectron mozdonyra azért esett a választás, mert a csúcstechnológiával kifejlesztett környezetbarát mozdonyok működésével hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz.

 

További cikkek, információk ide kattintva érhetőek el.

 

Lap tetejére