“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

RESCUE 24 - NEMZETKÖZI SPECIÁLIS MENTŐCSAPATRescue24 a Baptista Szeretetszolgálat nemzeti minősítéssel rendelkező speciális mentőcsapata.

A mentőcsapat küldetése: “Mentés földön, vízen, levegőben!”

 

RESCUE 24 NEMZETKÖZI SPECIÁLIS MENTŐCSAPAT

A Baptista Szeretetszolgálat egy nemzetközi mentőcsapatot is koordinál, hisz a Baptist World Aid Rescue24 International Team nemcsak hazai munkatársakból és önkéntesekből áll, hanem az USA-ból, Ausztráliából, Indonéziából, Szingapúrból, Németországból, Hollandiából, Japánból, Malajziából és Csehországból is bekapcsolódtak szakemberek a munkánkba.

 

Photo: EPA/David Fernandez, Source: http://neoskosmos.com/news/en/Greek-Haiti-rescue

 

 

A SZOLGÁLAT ÁLTAL ELLÁTOTT FELADATOK

  • Búvár-, vízimentő-, mentőhajós szolgálatok;
  • Magasból-mélyből mentési feladatok /alpintechnika, légi-mentés, hegyi-barlangi mentés/
  • Technikai feladatok /műszaki mentés/
  • Mentőkutyás feladatok
  • Egészségügyi feladatok

 

A RESCUE VEZETŐJE: PAVELCZE LÁSZLÓ, VÉSZHELYZET KEZELÉSI IGAZGATÓ

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója 50 nemzetközi bevetésen vett részt. Ott van a világ minden forró pontján mint a speciális mentőcsapat vezetője.

Eleven gyerek és renitens diák volt. Az osztályfőnöke azzal adta át a bizonyítványát, hogy nemsokára úgyis a Kékfényben látja viszont. Igaza lett, ha nem is úgy, ahogy gondolta. Az iskola után segédmunkásként kezdte a fehérvári kórház mosodájában, majd konyhájában. Volt betegszállító, műtőssegéd és segédápoló, innen csábították el a mentősök. Minden mentési szakterületre megpróbált képzettséget szerezni, közben megalakította a speciális mentőcsapatot. Az első nagy bevetésük a szajoli vasúti szerencsétlenség volt. Munkatársai főállású hivatásos mentősök, tűzoltók, akik önkéntesként, a szabadidejükben, szabadságuk alatt dolgoznak a mentőcsapatban. A Rescue 24 mentőcsapat magyar irányítással dolgozik, 7 további országban vannak csapataik, és órákon belül bevethetők a világ legtávolabbi zugaiban is.

“Nincs két egyforma katasztrófa – mondja, és nincs két nemzet, amely egyformán reagálna a katasztrófákra. Míg Kolumbiában mindenki azt várta, hogy valaki majd eltakarítja a romokat, Törökországban az emberek segíteni akartak. Amerikában óriási sokkot váltott ki a Katrina-hurrikán, de minden állami szerv és hatóság a helyén volt. Sokszor gondolt már rá, hogy abbahagyja, de aztán mindig ön egy újabb telefon, hogy menni kell.”


A RESCUE-TEAM EDDIGI BEVETÉSEI

India, Gujarat – földrengés

Magyarország – árvíz

Ukrajna – árvíz

 

2002

Magyarország – árvíz

 

2003

Irán, Bam – földrengés

 

2004

Srí Lanka, Colombo és Galle – cunami

 

2005

Indonézia, Banda Aceh – cunami

Indonézia, Nias – földrengés

Egyesült Államok, New Orleans – hurrikán

Pakisztán, Bagh – földrengés

Románia, Erdély – árvíz

 

2006

Magyarország – árvíz

Szerbia, Vajdaság – árvíz

Indonézia, Yogjakarta – földrengés

Libanon, Bejrút – háborús események

 

Lap tetejére