“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

VÖRÖSISZAP

2010. október 4-én Magyarország eddigi történetének legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai tározójának gátja átszakadt, és a kizúduló 1,6 millió köbméter folyékony vörösiszap elöntötte a környező településeket. A tragédiának 10 halottja van, és több mint 300 család veszítette el az otthonát, a települések komoly kárt szenvedtek, jelentős mezőgazdasági és környezeti kár keletkezett három településen (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely).

A sérült tározóból kiömlő egymillió köbmétert meghaladó vörösiszap 363 ingatlant rongált meg jelentősen, ebből a legtöbb lakóház. A sérült ingatlanok nagy részét, 306 db-ot el kellett bontani.

731 fő azoknak a száma, akiknek megsemmisült vagy lakhatatlanná vált az otthona. A lakóházak pótlására a kormány választási lehetőséget kínált fel a károsultaknak: dönthettek új lakás építése, használt lakás vásárlása, a károsodott ingatlan helyreállítása, illetve készpénzes támogatás mellett.

A károsultak döntésének megfelelően 112 új lakóház épült fel állami támogatással (Kolontáron 21 db, Devecserben 89 db, Somlóvásárhelyen 1 db, továbbá Márkó településen szintén 1 db ház építését rögzítették szerződésben). Használt ingatlan vásárlása mellett 125 család döntött, 79 károsult pedig a pénzbeli kártalanítást választotta.

A Baptista Szeretetszolgálat 49 család ingóságának pótlásában vett részt, melynek értéke közel 100 millió forint volt. A Szeretetszolgálat munkatársai a katasztrófa bekövetkezte óta jelen voltak a helyszínen. Először kutató- mentő feladatokkal járultak hozzá a helyzet enyhítéséhez, később élelmiszer, tisztasági csomagokkal, ruházattal, cipőkkel, különböző vásárlásra jogosító utalványokkal.

A hatóságok intenzív munkájának és a soha nem látott összefogásnak köszönhetően ma már rehabilitált természeti és építészeti környezet fogadja az idelátogatókat. A térségben visszatért az élet a normális kerékvágásba, de a munkagépek nem állnak le, a településeken a közeljövőben a lelki és gazdasági megújulást ösztönző közösségi beruházások indulnak.

Lap tetejére