“HITTEL ÉS SZAKÉRTELEMMEL”

Klímaváltozás és környezetvédelem: rövidesen új pályázati lehetőség nyílik!

Szerző: Főadmin Bejegyzés: 2024. szeptember 17., kedd 19:50

 

Olyan civil szervezetek pályázatát várja a Baptista Szeretetszolgálat, amelyek céljai között a klímaválságról és a környezetvédelemről szóló ismeretterjesztés és tájékoztatás egyaránt szerepel, márpedig mindez tudományos keretek között. 

 

A kezdeményezők véleménye szerint a következő generációk érdekében, gyermekeink és unokáink jövőjéért most kell cselekednünk. Elgondolkodtató az adat: ha a világ lakossága egy átlagos európai állampolgár szintjén élne, 2,8 Föld méretű bolygóra lenne szükség. Sajnos ennyi Földünk nincs, de azért az egyért, amely még a miénk, érdemes küzdeni!

A NoPlanet B elnevezésű négyéves projektet hazánk mellett még hét másik európai uniós országban hajtják végre: Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Észtországban. Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a program gazdája és koordinátora. A cél összesen 210 kiválasztott, kisebb civil szervezet támogatása ezekben az országokban, olyanok segítése, akiknek nincs megfelelő pénzügyi, adminisztratív vagy működési hátterük ahhoz, hogy közvetlenül uniós finanszírozásért pályázzanak. A kiválasztott civil szervezetek pénzügyi és kapacitásépítési támogatásban részesülnek a tudományos alapú megoldások, valamint a méltányos átállási gyakorlatok és politikák előmozdítása érdekében.

A projekt egyik alapvetése, hogy a civil szervezetek meghatározó szerepet játszanak a hatékony és kölcsönösen előnyös tevékenységek, cselekvési modellek kidolgozásában és végrehajtásában, valamint az ösztönző üzenetek közvetítésében. A NoPlanet B program filozófiai megközelítése és célkitűzése, hogy felkutassa, beazonosítsa a klímaválságra, a környezetvédelemre és azzal összefüggésben a nemek közötti egyenlőtlenségekre kevésbé érzékeny egyének, társadalmi szereplők és szervezetek elérését.

Ez pedig jelentős kihívást jelent. A legfontosabb feltételezés az, hogy az ilyen, kevésbé érzékeny polgárok nem feltétlenül éghajlatváltozást tagadók, inkább olyanok, akik nem érdeklődőek, vagy valamilyen okból kiábrándultak abból, hogy komolyan vegyék a problémát. A projekt magyarországi gazdái számára fontosak azon intézmények és vállalkozások is, amelyek úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések kizárólag környezetvédelmi kérdések. Ők nem látják az éghajlati válságok és a társadalmi kihívások közötti kapcsolatot.

A program további célja a kiírók szerint a tudományba vetett bizalom előmozdítása. Vallják, hogy az éghajlatváltozás antropogén, azaz emberi eredetű okai szilárd tudományos megfigyeléseken és kutatásokon alapulnak. Mindazonáltal ezeket a bizonyítékokat gyakran összekeverik más természetű érvekkel, illetve sokszor mély és összetett tudományos fejtegetésekként mutatják be, amely megnehezíti a megértést, az elfogadást és látszólag távol áll a mindennapi élettől.

A projektről az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a noplanetb@baptistasegely.hu email címen, illetve rövidesen kereshetik a pályázati kiírásokat a https://www.baptistasegely.hu/palyazatok oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HÍREINK

Szenczy Katalinra emlékezünk

Kati életét Isten és az emberek iránt való szeretete, hűséges, imádkozó szíve, szelíd, kedves személye és szolgálatkészsége határozta meg. Szenczy Sándor nem mindennapi küldetéséhez Kati nemcsak a biztos családi hátteret, az otthon meleg légkörét biztosította, de a kezdetektől maga is aktívan részt vett úgy a gyülekezeti, mint a szeretetszolgálati munkában is. Adjunk hálát Kati életéért és búcsúzzunk el Tőle együtt!

Hátrányos helyzetű gyerekeket láttunk vendégül

Budapest - Immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg támogatóinak és önkénteseinek segítségével Vidám Gyermeknap elnevezésű rendezvényét a Baptista Szeretetszolgálat.

Egyetemi kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról, alapítónkról

Budapest – Szenczy Sándorról, a Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról 2024. április 26-án kutatótermet neveztek el a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Lap tetejére